Actrice Esther Scheldwacht brengt een eerbetoon aan een bijzonder personage. De Volkskrant gaf maar liefst vijf sterren voor deze voorstelling.

In 2008 speelde Esther Scheldwacht bij het Nationale Toneel in de voorstelling Hollandse Spoor. Een van haar rollen was Sunshine, een Thaise travestiet. Een rol die na de voorstelling niet was uitgespeeld en inspireerde tot het maken van De Sunshine Show, een eerbetoon aan dit personage. Het is een karaoke-tragedie geworden. In de monoloog vertelt Sunshine over haar kleurrijke en bewogen leven dat tot op de dag van vandaag in het teken staat van de zoektocht naar een kind. Háár kind, dat ze wel heeft verwekt maar niet heeft gebaard. Een verhaal vol tegenstellingen. Tussen arm en rijk. Oost en West. Man en vrouw. Afgewisseld met aangrijpende karaokenummers.

De voorstelling is geselecteerd voor het Theaterfestival in september, als een van de vijf beste kleine zaal productiesvan afgelopen theaterseizoen.

Het programma van het nieuwe theaterseizoen staat online. De brochure wordt verspreid in juni.

Esther Scheldwacht geselecteerd voor Theaterfestival
De voorstelling van Esther Scheldwacht, te zien op zaterdag 5 oktober 2013, is geselecteerd voor het Theaterfestival in september, als een van de vijf beste kleine zaal producties van afgelopen theaterseizoen.

Uit het juryrapport
Esther Scheldwacht levert dit seizoen een dubbelprestatie. Als moeder in Mightysociety 10 liep ze al verweest rond in de wereld van de Aziatische toeristenindustrie. Als Thai bokser Shanu annex transseksueel Sunshine schittert ze in haar eigen productie. En ze kan het allemaal: vertellen, transformeren, uithalen, amuseren en je met ingehouden adem en tot tranen toe laten zwijgen. In haar eigen productie over een verliefde Thaise jongeman die bij een Nederlandse vriendin een kind verwekt maar die door omstandigheden een transformatie tot travestiet doorstaat, rijgt Scheldwacht scènes ingenieus aaneen tot een aangrijpende voorstelling. Het verhaalt wordt verteld aan de hand van brieven aan zijn zoon die hij nooit heeft kunnen zien. Op afstand blijft hij hopen dat ooit wel te kunnen. Actrice Esther Scheldwacht speelt met verve de jonge Thaise boxer, die als nachtclubdanseres zich allerlei behandelingen in de toeristenindustrie moet laten welgevallen. Maar die met de komst van nieuwe media eindelijk een beeld kan krijgen van zijn kind. Met minimaal decor wordt maximale effect bereikt: een stapel brieven, een bed, een microfoon, een scherm waar de teksten van de songs die ze zingt mee te lezen zijn. Bijpassende kleding en pruiken waarmee ze transformeert van de ene naar de andere periode uit het leven van Sunshine. Maar ook zonder die hulpstukken weet ze in haar lichaamstaal direct duidelijk te maken in welke tragiek de jongeman zich bevindt.